8 Maddede “Tarandı, Dizine Eklenmedi” Hatası Neden Olur?

8 Maddede “Tarandı, Dizine Eklenmedi” Hatası Neden Olur?

“Tarandı – şu anda dizine eklenmedi” hatası, Google’ın sayfanızı taradığı ancak belirli bir nedenle dizine eklememeyi tercih ettiği anlamına gelir. Son günlerde pek çok yayıncımızda karşılaşılan bu uyarıyı nasıl anlamak gerekiyor, detaylı bir şekilde incelemek istiyoruz.

Bu sorunun genellikle tek bir sebebi bulunmuyor. Bu sorun genellikle aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:

1. İçerik Kalitesi veya Benzersizliği:

Sayfa, benzersiz ve değerli bir içeriğe sahip değilse, Google bu sayfayı dizine eklememeyi tercih edebilir. Özellikle, sayfanın içeriği kısa, düşük kaliteli veya diğer sayfalara çok benzerse, Google bu sayfayı kullanıcılar için yeterince değerli bulmayabilir. Eğer ajans içeriklerini doğrudan ekliyorsanız, hiç düzenleme ve özgünlük katmadan doğrudan ya da çok az düzenleme ile ekliyorsanız içerik kalitesi ve benzersizliği konusunda sorun yaşarsınız. Çünkü bu içerikleri sizinle birlikte ekleyen yüzlerce binlerce sitenin olduğunu unutmamak gerekiyor.

2. Yetersiz İçerik veya “Thin Content”:

Sayfadaki içerik miktarının yetersiz olması da bu hataya yol açabilir. Google, yetersiz metin veya anlamsız içerik ile karşılaştığında bu sayfayı dizine eklememeyi tercih edebilir. Genellikle 300 kelimeden az eklenen içerikler bu sorunun başlıca sebebi olabiliyor. İçerik başlıkla alakalı detaylı bilgi vermiyor ve geçiştiriyorsa yetersiz içerik olarak algılanacak, thin content, yani zayıf içerik olarak Google nezdinde işaretlenecektir.

3. Meta Etiket veya Robots.txt Kuralları:

Sayfanızda “noindex” meta etiketi varsa veya robots.txt dosyasında sayfanın dizine eklenmesini engelleyen bir kural bulunuyorsa, Google sayfayı tarar fakat dizine eklemez. Eklediğiniz haberleri “noindex” olarak işaretlediyseniz bu sorunla karşılaşmanız muhtemeldir.

4. Düşük Sayfa Yetkinliği:

Sayfanızın genel SEO puanı düşükse veya sayfa otoritesi zayıfsa, Google bu sayfayı dizine eklemeden tarar. Bu, yeni sayfalarda veya yeni oluşturulmuş alt alan adlarında sıkça görülen bir durumdur. Sitenizi açalı çok bir zaman olmamışsa, eklediğiniz haber içeriklerinizle Google bünyesinde yer edinememiş olabilirsiniz. Sitenizin bir otorite puanı olduğunu ve puanın düşük olması durumunda içeriklerinizin bundan etkileneceğiniz belirtelim. Sitenizin otorite puanını Semrush, Ahrefs gibi siteler üzerinden öğrenebilirsiniz.

5. Kopya İçerik:

Aynı içeriğe sahip başka sayfaların varlığı Google tarafından kopya içerik olarak algılanabilir. Bu durumda Google, bu sayfayı dizine eklememeyi tercih edebilir. Eklediğiniz haberleri, başka sitelerden kısmen veya tamamen alıyorsanız bunlar kopya içerik olarak algılanacaktır. Kopya içerikler sizin kalite puanınız düşürdüğü gibi, diğer kaliteli içeriklerinizin durumunu da olumsuz etkiler.

6. Tarama ve İndeksleme Bütçesi:

Sitenizin tarama bütçesi Google tarafından sınırlandırılmışsa, Google her taradığı sayfayı dizine eklemeyebilir. Bu genellikle, büyük sitelerde veya Google’ın tarama kaynaklarını sınırladığı durumlarda olur. Tarama bütçesi genellikle haber sayfaları dışında diğer ikincil planda kalan sayfaların öne çıkması ile sınırlandırılabilir. Örneğin, 5000 haber içeriğinize karşın 50 bin etiket sayfanız varsa, bu sizin için tarama bütçesi ile ilgili tehlike çanlarının çaldığının bir göstergesidir.

7. Sunucu Yanıt Süresi veya Hataları:

Sayfa taranırken sunucu yanıt süresi uzun sürüyorsa veya sunucu belirli bir hatayı (örneğin, 5xx hatası) döndürüyorsa, bu da sayfanın dizine eklenmemesine neden olabilir.

8. Zayıf veya Eksik Dahili Bağlantılar:

Sayfa, dahili bağlantı ağı açısından izole durumdaysa, yani diğer sayfalardan yeterli bağlantı almıyorsa, Google bu sayfayı tarayıp dizine eklememeyi seçebilir.

“Tarandı Dizine Eklenmedi” İçin Çözüm Önerileri:

Bu durumu çözmek için şu adımları göz önünde bulundurabilirsiniz:

  1. İçeriği Gözden Geçirin ve Geliştirin: Sayfanın içeriğinin kaliteli, bilgilendirici ve benzersiz olduğundan emin olun. İçeriğinizi oluştururken genellikle özgün şekilde oluşturun, yapay zeka kontrolünde yazsanız bile insani dokunuşlar ve düzenlemeler muhakkak yapın. İçeriğinizin faydalı içerik kapsamında oluşturulmasına özen gösterin.
  2. Meta Etiket ve Robots.txt Kontrolü: Noindex etiketini veya robots.txt engellemesini kaldırın. Eğer indekslenmeyen içeriklerinizde noindex ayarı işaretliyse indekslenmeyeceğini bilin ve gerekiyorsa izin verin. Bununla birlikte, indekslenmesinden kaçınmanız gereken ilanlar, reklam içerikleri varsa bunları noindex yapmanız iyi bir tercih olabilir.
  3. Sayfanın Dahili Bağlantılarını Artırın: Sayfaya diğer sayfalardan bağlantılar ekleyin.
  4. Sayfa Performansını Optimize Edin: Sayfa hızını artırın ve sunucu yanıt süresini düşürün. Sayfanızda kullandığınız reklamların sayfa hızınıza önemli ölçüde etki ettiğiniz aklınızda bulundurmalısınız. Kullandığınız görsellerin boyutlarını da bu minvalde düşük tutmanız çok faydalı olacaktır.

Bu öneriler, sorunu belirlemenize ve çözmenize yardımcı olabilir. Ayrıca daha detaylı bilgi için Google Support sayfalarında şu konuya bakabilirsiniz.

TE Bilişim olarak NOVA Haber Yazılımı‘nın en iyi şekilde sizi SEO’da öne çıkarması için sürekli güncelliyor ve geliştiriyoruz.