Google Search Console’da Karşılaşılan Yaygın 8 Hata ve Çözümleri

Google Search Console’da Karşılaşılan Yaygın 8 Hata ve Çözümleri

Google Search Console’daki hataların her biri, web sitenizin Google‘da nasıl göründüğünü ve bulunabilirliğini etkileyebilir. Aşağıda, bu hataların bazılarının sebeplerini ve çözüm yollarını detaylandıralım:

1. Robots.txt tarafından engellendi

  • Sebep: robots.txt dosyası, Googlebot’un sitenizin belirli bölümlerini taranmasını engelliyor olabilir. Bildiğiniz üzere Robots.txt dosyanızda kullanmış olduğunuz Disallow komutları ile doğrudan bir URL’in, bir dizinin veya birden fazla URL’in Googlebot tarafından taranmasını engelleyebiliyorsunuz. Bu durumda Google da Search Console’daki Dizin raporu üzerinde size bu durumla ilgili “Robots.txt tarafından engellendi” şeklinde bir uyarı mesajı gösteriyor. Uyarı mesajının üzerine tıkladığınızda da hangi URL’lerinizin bu engellemeden dolayı taranamadığını görebiliyorsunuz. TE Billişim haber sitelerinde sayfanızdaki asli link dışındaki tüm linkler robots.txt ile engellenmektedir. Bunlar, paylaşım linkleri, arama kuyrukları gibi çift indekse sebebiyet verecek linklerdir.
  • Çözüm: Bu mesaj her zaman için çözülmesi gereken bir hata mesajı değildir. Google burada sadece Robots.txt komutlarınızdan dolayı taranamayan URL’leriniz olduğunu size bildirir. Burada yapmanız gereken tek şey, Robots.txt engellemelerinden etkilenen URL’leriniz arasında yanlışlıkla eklenmiş ve sizin için önemli olan bir URL’inizin olup olmadığını kontrol etmektir. Zira Robots.txt dosyasına eklenen Disallow komutlarının hatalı yazılması oldukça sık karşılaşılan bir sorundur ve bu hata nedeniyle oldukça önemli URL’lerin taranamaması mümkündür. Yaptığınız değişiklik sonrasında URL’lerinizin tekrar değerlendirilmesi için “Düzeltmeyi Doğrula” butonuyla Google’a bir inceleme talebi gönderebilirsiniz.

2. Doğru standart etikete sahip alternatif sayfa

  • Sebep: Dizin raporu içerisinde görmüş olduğunuz “Doğru standart etikete sahip alternatif sayfa” adlı uyarı mesajı, herhangi bir hata değildir ve ortada çözülmesi gereken bir sorun yoktur. Bu mesaj içerisinde görmüş olduğunuz URL’leriniz için doğru Canonical URL kullanımı yaptığınız bilgisi aktarılmaktadır.
  • Çözüm: Her sayfanın doğru “canonical” etiketine sahip olduğundan emin olun. Bu, Google’a hangi sayfanın asıl olduğunu belirtir. Canlı sitenizde de bu rapor içerisinde yer alan URL’lerinizde hatalı bir Canonical URL kullanımı yoksa herhangi bir problem yoktur.

3. Bulunamadı (404)

  • Sebep: Bu hata, kırık linkler veya artık var olmayan sayfalar nedeniyle oluşur. Googlebot, bir URL’inize tarama isteği attığında HTTP yanıtında 404 görmesi durumunda sayfanızın artık bulunamadığını anlar ve başarısız bir tarama gerçekleşir. Dizin raporunda bu sekme içerisinde gördüğünüz URL’ler, dışarıdan verilen bir bağlantı sonrasında Googlebot’un keşfetmesiyle oluşan veya sitenizde daha önceden oluşmuş fakat şu anda bulunmayan URL’leri ifade eder. Herhangi bir ek aksiyon almadığınız sürece, Googlebot bir kere keşfettiği bir 404 URL için belli aralıklarla tekrar tarama gerçekleştirir ve URL’in durumunu kontrol eder.
  • Çözüm: 404 hatası veren sayfaları düzeltin veya kaldırın. Eğer sayfalar geçici olarak kullanılamıyorsa, uygun yönlendirmeler yapın. Bu sekme içerisinde gördüğünüz 404 URL’ler arasında farklı bir URL’e taşıdığınız sayfalar mevcutsa, 404 URL’lerinizin yeni adreslerine yönlenebilmesi için 301 yönlendirme uygulamanız tavsiye edilir.

4. Yönlendirmeli sayfa

  • Sebep: Yönlendirme zincirleri veya yanlış yapılandırılmış yönlendirmeler bu hataya sebep olabilir. Yönlendirmeli sayfa uyarısı, farklı yönlendirme problemlerinin neden olabileceği bir uyarı mesajıdır. Bir URL’e istek atıldıktan sonra ilgili URL sizi başka bir URL’e yönlendirebilir. Eğer bu yönlendirme çok uzunsa ve son URL’e ulaşana kadar arada birçok yönlendirme uygulanıyorsa zincirin sonundaki URL’e ulaşmak zorlaşır ve Googlebot’un tarama işlemini sağlıklı bir şekilde tamamlaması da güçleşir.
  • Çözüm: Yönlendirmelerin doğru yapılandırıldığından ve gereksiz yönlendirme zincirlerinin olmadığından emin olun.

5. “noindex” etiketi tarafından hariç tutuldu

  • Sebep: noindex etiketi, Google’ın bu sayfaları dizine eklemesini engeller. Dizin raporunda gördüğünüz bu mesaj, bir hatadan dolayı görünmez ve site sahibini bilgilendirmek için gösterilmektedir. Bildiğiniz üzere noindex etiketi sayfanın arama sonuçlarında listelenmemesi için Googlebot’a bilgi verir ve sayfa daha önceden indekslenmişse arama sonuçlarından kalkması ya da ilk defa indekslenecek durumdaysa da indekslenmesinin önüne geçilmek için kullanılır.
  • Çözüm: Dizine eklenmesini istediğiniz sayfalarda noindex etiketini kaldırın.

6. Yeniden yönlendirme hatası

  • Sebep: Yanlış veya bozuk yönlendirmeler bu hataya yol açabilir. Örneğin A sayfasını B sayfasına yönlendirdiyseniz ve hedef URL olan B sayfası 404 durumundaysa bu senaryoda A sayfası, Search Console’daki Dizin raporunda “Yeniden yönlendirme hatası” içerisinde listelenecek ve bir uyarı gösterilecektir.
  • Çözüm: Yönlendirmeleri kontrol edin ve düzeltin. Yaptığınız URL yönlendirmelerinde eğer hedef URL çalışmıyorsa, buradaki yönlendirmeleri kaldırıp başlangıç URL’lerinizi çalışan ve sorunsuz şekilde taranabilen URL’lerinize yönlendirmeniz gerekmektedir. Bu aksiyon sonrasında Dizin raporu üzerinden “Düzeltmeyi Doğrula” butonuna tıklayarak Google’a sorunu çözdüğünüzü bildirebilirsiniz.

7. Tarandı – şu anda dizine eklenmiş değil

  • Sebep: Google bu sayfaları taradı, ancak henüz dizine eklemedi. Bu durum genellikle kalite veya içerik yetersizliği nedeniyle oluşur. Tıpkı keşfedilen URL’lerin anında taranmasının her zaman mümkün olmaması gibi taranan URL’lerinizin de anında dizine eklenmesi de her zaman mümkün değildir. Dizin raporunda görmüş olduğunuz bu mesaj, URL’lerinizin tarandığını fakat henüz Google’da dizine eklenmediği anlamına gelir. Bu uyarı mesajı içerisinde listelenen URL’lerinizin henüz dizine eklenmemesi için birçok sebep olabilir. Genel olarak bakıldığında site geneli tarama bütçesi sorunlarının bulunması, sorundan etkilenen URL’lerdeki içerik kalitesinin yetersiz olması, kopya içerik kullanımı ve bunlardan hariç olarak Googlebot’un sayfayı dizine eklemek için yeteri kadar kaliteli bulmaması olarak değerlendirilir.
  • Çözüm: Sayfaların kalitesini ve içeriğini iyileştirin, SEO uyumunu artırın ve tekrar gözden geçirin. Site genelinde tarama bütçesi yönetimi aksiyonlarını belirleyerek Googlebot’u verimsiz sayfalar yerine SEO performansınız için önemli olan değerli sayfalarınıza yönlendirmeniz gerekir. Tarama bütçesi yönetimi aksiyonlarınız sonrasında taranıp dizine eklenmeyen sayfalarınız olsa bile bu sayfalar sizin için zaten SEO tarafında bir önemi olmayan sayfalarınız olacak. İkinci olarak sorundan etkilenen URL’leriniz için bir içerik denetimi yapmanız da tavsiye edilir. Sayfalarınızdaki içerik zayıf ve yetersiz seviyedeyse içerikler mutlaka güçlendirilmeli ve zenginleştirilmelidir. Ayrıca sayfalarınızda kopya içerik kullanımı mevcutsa ya da yalnızca Googlebot’u hedeflemek için hazırlanan içeriklere sahipseniz de yine bu sayfalarınız için içeriklerinizi revize etmeniz gerekir.

8. Robots.txt tarafından engelleniyor olsa da dizine eklendi

  • Sebep: Dizin raporunda “Sayfa görünümünü iyileştirme” başlığı altında listenen bu uyarı mesajı, Robots.txt dosyası üzerinden Disallow komutu ile yapılan bir URL engellemesine rağmen URL’in tarandığını ve dizine eklendiğini bildirmektedir. Peki Robots.txt üzerinden Googlebot taramasına izin verilmeyen bir URL, nasıl oluyor da Googlebot tarafından taranabiliyor ve ayrıca dizine de eklenebiliyor? Google, bu durumu şöyle açıklamakta: Robots.txt dosyası üzerinden bir URL için tarama engeli olsa da, harici bir siteden bu URL’e bir bağlantı verildiğinde Googlebot bu bağlantıyı takip eder ve dizine ekleme gerçekleştirir.
  • Çözüm: Robots.txt üzerinden engellediğiniz URL’lerinizin dizine eklenmemesi için ilgili URL’lere “noindex” etiketi de eklemeniz gerekmektedir. Böylece sayfanızda kullandığınız noindex etiketi, URL’inizin dizine eklenmesinin kesin olarak önüne geçecektir.

Buna ilaveten, sitesinde 70 bin haber içeriği olduğu halde, indekslenen 100 bin içeriğin (haber sayfaları ve diğer sayfalarla birlikte) yanında 300 bin eklenmemiş içerik görüldüğünde bunu bir hata olarak da değerlendirmemek lazım. Çünkü zaten toplam içeriğiniz 70 bin civarında, indekslenen içeriğiniz ise 100 bin. Nasıl olur da 300 bin içeriğin indekslenmesi gerekebilir? Bu konuda güzelce kontrolleri yaptıktan sonra ele almak gerekiyor.

Daha detaylı bilgi için Google Search Console için Google destek sayfalarında yer alan şu linke göz atabilirsiniz.