Cache Nedir, Ne İşe Yarar? Neden Cache Kullanılır?

Cache Nedir, Ne İşe Yarar? Neden Cache Kullanılır?

Cache, bilgisayar sistemlerinde kullanılan bir önbellek olarak tanımlanabilir. Önbellek, bir verinin önceden bellekte saklanması anlamına gelir ve bu verinin bir sonraki isteğe daha hızlı yanıt vermesini sağlar. Cache, bir bilgisayarın işlem hızını arttırmak için kullanılır ve çeşitli türleri vardır.

Cache, bilgisayar sistemlerinde verilerin saklanması ve hızlı bir şekilde erişilebilmesi için kullanılan bir yöntemdir; verinin önceden bellekte saklanması anlamına gelir ve bu verinin bir sonraki isteğe daha hızlı yanıt vermesini sağlar. Önbellekler, genellikle düşük hızlı belleklerden (örneğin RAM) oluşur ve verileri anında erişilebilir hale getirir.

Cache Türleri

Çeşitli türleri olsa da en yaygın olarak kullanılan üç türü şunlardır: CPU önbelleği, web tarama önbelleği ve dosya önbelleği.

CPU önbelleği (Central Processing Unit Cache), işlemci tarafından kullanılan bir önbellektir ve işlemcinin veri ve komutları saklamak için kullanılır. Bu önbellek, işlemcinin veri ve komutlarını daha hızlı erişebilmesine yardımcı olur ve bu da bilgisayarın işlem hızını arttırır. CPU önbelleği (Central Processing Unit Cache), işlemcinin veri ve komutlarını saklamak için kullanılan bir önbellektir. Bu önbellek, işlemcinin veri ve komutlarını daha hızlı erişebilmesine yardımcı olur ve bu da bilgisayarın işlem hızını arttırır. CPU önbelleği, işlemci tarafından kullanılan bir önbellektir ve genellikle L1, L2 ve L3 gibi üç farklı türden oluşur. L1 önbelleği, işlemcinin en yüksek hızlı önbelleğidir ve genellikle en küçük olanıdır. L2 ve L3 önbellekleri ise daha yavaştır ancak daha büyüktür ve bu sayede daha fazla veri saklanabilir.

Web tarama önbelleği (Web Browser Cache), web tarayıcısı tarafından kullanılan bir önbellektir ve web sayfalarının görüntülenmesini hızlandırmak için kullanılır. Bu önbellek, ziyaret ettiğiniz web sayfalarının bazı bileşenlerini (örneğin resimler ve CSS stilleri) saklar ve bu sayede ileride aynı sayfayı tekrar ziyaret ettiğinizde bu bileşenlerin yüklenmesine gerek kalmadan sayfa daha hızlı açılır.

Dosya önbelleği (File Cache), dosyaların okunması ve yazılması sırasında kullanılan bir önbellektir. Bu önbellek, dosyaların okunması ve yazılması sırasında kullanılan verileri saklar ve bu sayede dosyaların daha hızlı açılmasını ve işlenmesini sağlar.

Veritabanı önbelleği (Database Cache), veritabanı sorgularının sonuçlarını saklamak için kullanılan bir önbellektir. Bu önbellek, sıkça yapılan veritabanı sorgularının sonuçlarını saklar ve bu sayede veritabanının yükü azaltılır ve sorgular daha hızlı işlenir.

Cache Neden Kullanılır?

Cache, çeşitli sebeplerden dolayı kullanılır. Önbellekler, işlem hızını arttırmak için kullanılır ve bu sayede bilgisayar daha hızlı çalışır. Önbellekler, ayrıca veri erişimi sırasında veri transfer hızını arttırmak için de kullanılır. Örneğin, bir veritabanı sorgusu yapıldığında sorgunun sonucu veritabanından alınır ve bu sonuç veritabanı önbelleğine saklanır. Bir sonraki sorguda aynı sonucu aramak yerine veritabanı önbelleğinden sonucu alınır ve bu sayede veri transfer hızı artar.

Önbellek, ayrıca veri güvenliğini de arttırmak için kullanılabilir. Mesela, bir web tarama önbelleğinde saklanan veriler, bir bilgisayar korsanı tarafından ele geçirilse bile güvende olur ve korsanın verilere erişimi engellenir, ayrıca veri tutarlılığını da sağlar. Örneğin, bir veritabanında bir verinin değiştirilmesi sırasında veritabanı önbelleği güncellenir ve bu sayede veri tutarlılığı sağlanır.

Önbellek, çeşitli türleri olsa da genel olarak bilgisayar sistemlerinde veri erişim hızını arttırmak, veri transfer hızını arttırmak, veri güvenliğini sağlamak ve veri tutarlılığını sağlamak gibi amaçlar için kullanılır.

Haber Yazılımında Cache Kullanımı

Haber yazılımları önbellek kullanımına en çok ihtiyaç duyan platformlardan biridir. Çünkü sürekli güncellenmekte, haber akışı yoğunluğu çerçevesine göre de ziyaretçi sayısı gerek doğrudan, gerekse arama motorları kullanılarak ciddi şekilde artabilmektedir. Günün önemli bir haberinde ise kimi zaman üst seviyede ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle sayfaya yapılan baskı oranı ağırlaşabilmektedir.

Bu nedenle bir haber sitesinin önbellek kullanımı olmazsa olmazlarındandır diyebiliriz. TE Bilişim olarak bizler de CDN alt yapısı kullanarak haber sitelerinin görsel ve stil dosyalarını profesyonel önbellekleme yapısı ile destekliyoruz ve sayfanızın performansının daha yüksek olması için cache teknolojisini en doğru şekilde kullanmaya çalışıyoruz.

CDN teknolojisinin kullanımının ayrı bir maliyeti olmasına karşın, arama sonuçlarında ve ziyaretçi yoğunluğuna sağladığı katkı kesinlikle buna değmektedir. İçerikleriniz Google ve diğer arama motorlarında kullanıcı dostu olarak değer kazanırlar.