Daha İyi Bir Haber Sitesi İçin Neler Yapılmalı?

Daha İyi Bir Haber Sitesi İçin Neler Yapılmalı?

Son zamanlarda baktığınız zaman haber sitelerinin sayısının son derece ciddi bir hızla artması dikkat çekiyor. Bizim bu yazıda ele alacağımız nokta da internet haberciliği ve haber sitelerinin nereye doğru gittiği.

Artık sunulan hazır paket haber yazılımları sayesinde herkesin haber sitesi açabilmesi mümkün hale geldi. Elbette haber alabileceğimiz kaynakların artması, olan bitenden haberdar olabileceğimiz seçeneklerin çoğalması son derece güzel, ancak bu işi hakkıyla yapıp takdirleri toplayabilen kaç haber sitesi var diyebiliriz?

Doğrusunu isterseniz Türkiye’deki internet haberciliği büyük bir sınav veriyor. Bir haberi okuyabilmek için kırk dereden su getirmek gerekiyor.

Peki, çok uzatmadan en başından başlayarak Türk haber sitelerindeki başlıca eksikleri ve yanlışları değerlendirelim.

DÜZENSİZ ve KARMAŞIK TASARIMLAR:

Haber sitelerinin bazılarının yerleşimleri o kadar karmaşık ki, aradığınızı kolayca bulabilmeniz mümkün olmuyor. Reklam mı, haber mi anlayamadığınız içeriklerle cebelleşip duruyorsunuz. Haber sitelerinde kullanılan renk skalasını andıran envai çeşit renklerle donatılmış başlıklar, zeminler, resimler ise cabası. Sadelik ve basitliğin ön planda olması gerekiyor.

NE YAPILABİLİR: Kullandığınız haber yazılımını, tasarımı güzel bir teması olması bu anlamda size can simidi olacaktır.

KÖTÜ MANŞET SUNUMLARI:

Türkiye’deki haber sitelerinin ortak özelliği en az 10 haberin verildiği ve belirli ölçülerdeki resimlerden oluşan manşetler. Ziyaretçinin ilgisini çekmek için önemli bir konum olan manşet haberler için alelacele yapılan özensiz çalışmalar bu bölümü bir hayli amatörleştiriyor. “Şu olayı şu şekilde değerlendirdi!” diye belirsiz bir başlık bile atılabiliyor, hatta bazılarında manşetteki resimde renk sayısı ne kadar çok olursa o kadar takdir toplayacağına dair bir yaklaşım gözleniyor. Abartılı başlıklar, reklam haberleri normal haber gibi sunarak okutmak için alakasız ifadeler, bazen de tırnak içinde hakaret içeren başlıklar haber sitelerinin seviyesini iyice düşürüyor.

NE YAPILABİLİR: Görselleri güzel seçerek, olabildiğince sade ve amaca uygun tasarımlar üzerinden gitmek çok güzel olacaktır.

REKLAM ÇÖPLÜĞÜ:

Tamam, biliyoruz, reklamsız olmuyor. Reklam haber sitelerinin olmazsa olmazı, hayatını devam ettirmesi için bir gelir kaynağı. Ancak onsuz olmuyor diye siteyi reklama boğup o reklamı zorla okuyucuya dayatmak hoş değil.

NE YAPILABİLİR: Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, reklamları görsel bir nizama göre sitenize entegre etmeniz. Rahatsız etmeden, ama görselliği de bozmadan.

TÜRKÇE’NİN KÖTÜ KULLANIMI:

Haber sitelerinde haberleri okumak en doğal hakkımız, ama doğru bir Türkçeyle okumak istiyoruz tabi ki. Madem ciddi bir sorumluluk üstlenmiş, binlerce kişinin takip ettiği bir haber sitesi olmak isteniyor, o zaman güzelim Türkçemizi doğru kullanmak çok önemli. Evet, belki hızlı haber trafiğinden dolayı klavyede harflerin yeri karışıyor, PTT yerine PKK yazılabiliyor, ya da “Kedisini zehirleyen” diyecek yere “kendisini zehirleyen” diyebiliyorsunuz. Ancak Türkçe yazım kurallarından bihaber bir editörün, “de” ve “ki” gibi bağlaçları birleşik yazması, büyük harfle yazılması gereken bir kelimeyi küçük harflerle yazması kabul edilemez.

NE YAPILABİLİR: Editörlerin Türkçe konusunda çok dikkat etmesi, yazım kurallarına riayet etmesi çok önemli. Tereddüt yaşanan kelimelerde mutlaka sözlükten yazım kurallarına bakılmalı.

KOPYALA YAPIŞTIR HABERCİLİĞİ:

Haber sitelerinin bazıları belli başlı haber kaynaklarındaki metinleri aynen kopyalayıp yapıştırmak suretiyle servis ediyorlar. İşin izinli olup olmadığı boyutu ayrı bir konu ama, haberlerin sunumu nedense hepsinde birebir aynı. Aynı resimler, aynı başlıklar, aynı ifadeler… Nerede kaldı özgünlük, nerede kaldı habercilik?

NE YAPILABİLİR: Sizi diğer sitelerden ayıran unsurlar nelerdir diye bazı kurallar koymak gerekiyor. Madem ki bir haber var, biraz özgünlük katmalı, yeni cümleler ilave etmeli. Yeni ifadelerle yeniden yazmalı. Zaten Google’un artık en dikkat ettiği şey bu: Özgünlük. Özgünlük içermeyen haber sitelerinin arama sonuçlarında istedikleri seviyeye gelebilmeleri neredeyse imkansız, bunu biliyoruz.

OTOMATİK YENİLENMELER:

Haber sitelerinin çok sık başvurduğu ve haberin okunma sayısını artırmaya yarayan sayfa yenileme özelliği hoş bir özellik değil… Okuyucuların uzun bir yazı okurken yazının yarısına geldiğinde sayfanın yeniden yüklenmesi sonucu kaldığı yeri tekrar aramak zorunda kalması insanı o siteden soğutabiliyor. Hele bir de eğer video izliyorsanız, sayfa yenilendiğinde video yeniden yükleniyor.

NE YAPILABİLİR: Sayfa yenileme özelliği kullanılması yerine özgün içeriklere yönelerek daha sağlıklı bir yapı kurulabilir.

KALİTESİZ FOTOĞRAF GALERİLERİ:

Basit bir iki cümlelik haberi daha fazla sayfa ile okutturarak bizi sinir etmek amacı taşıyan bu uygulama, ilk başlarda çok fazla sayıda fotoğraf içeren bir haberi rahatlatmak için düşünülmüşse de, sonralardan işgüzar yaklaşımların kurbanı olarak, çıkarcı bir anlayışla haberin bizzat kendisine dönüştürülmüş. Evet, çok büyük haber sitelerinin de kullandığı bir taktik bu. Başlığına aldanarak ilginizi çeken bir habere tıkladıysanız ve o da fotoğraf galerisi çıktıysa vay halinize… Fotoğraf galerilerini haber vermek amacıyla kullanan siteleri de profesyonellikten uzak, bayağı ve gözünü para bürümüş siteler olarak değerlendirebiliriz. Bununla birlikte magazin, moda gibi konular üzerine özellikle yoğunlaşarak erotik fotoğraflara odaklanan sitelerde daha çok tercih edildiği aşikar.

NE YAPILABİLİR: Sayfalı fotoğraf galerisi yerine sıralı galeri seçeneği tercih edilebilir. Sayfalama mantığı ve reklam gösterimi bu şekilde de kolaylıkla sağlanabiliyor. Üstelik okuyucu için de rahatsız edici olmaktan uzak diyebiliriz.

KULLANIŞSIZ MOBİL SÜRÜMLER

Haber siteleri artık %80 oranında mobil cihazlardan takip ediliyor. Sosyal medyadan verilen linkler genel olarak mobil sürümler üzerinden okunuyor. Bu nedenle mobil cihazlarda bir haber sitesinin nasıl göründüğü, kullanışlı olup olmaması çok büyük önem taşıyor. Eğer bir haber tıklandığında hemen açılmıyorsa, reklamlarla sayfalar doldurulmuşsa, bu konuda önlem almak şart.

NE YAPILABİLİR: Mobil sürümüne ağırlık vermelisiniz. Mobile özel bir yapı kullanmak daha faydalı olabilir.

SONUÇ

Görüldüğü gibi iş tasarıma bakıyor. Haber sitesi sahibiyseniz, yurt dışındaki prestijli haber sitelerini incelemekte fayda var. Haber sitelerinin haber editörlerinin yanı sıra bir de görsel editörlere danışmaları da bir ihtiyaç gibi görünüyor.

Netice itibariyle haber siteleri günlük takip edilen siteler. Editörlerinin baştan savma haber girip reklamı amacıyla onu okutmak için 10 bin takla atmasına gerek yok. Sade olmak, haberi özenli bir şekilde sade bir resimle birlikte sunmak yeter.

TE Bilişim olarak bütün müşterilerimize sadelik yanlısı tasarımlar içeren haber temaları ile bu konuda destek vermeye çalışıyoruz. Tasarımla işlevselliği ve pratikliği birleştirmeyi çok önemsiyoruz. Bu nedenle gündemi, trendleri ve gelişmeleri takip ederek, yayıncılarımızla da sürekli paylaşmak bizim için son derece değerli.