Apple App Store’a iOS Haber Uygulaması Nasıl Yüklenir?

Apple App Store’a iOS Haber Uygulaması Nasıl Yüklenir?

Apple App Store, Apple tarafından iOS işletim sistemine yönelik geliştirilmiş bir uygulama yönetim ve dağıtım platformudur. Kullanıcılar buradan iOS SDK ile geliştirilmiş ve buraya yüklenmiş uygulamaları inceleyebilir, indirebilir, kullanabilir. AppStore, iOS’taki mobil uygulamalar için Apple tarafından işletilen online bir mağazadır.

İlk kez 10 Temmuz 2008 tarihinde iPhone 3G’de kullanılmak üzere açılan AppStore, iTunes Store üzerinden çalışan bir platformdur. iPhone, iPad, Apple Watch, iPod Touch ve Apple TV cihazları için AppStore üzerinden uygulama indirilebilmektedir. Bu mağazada yer alan uygulamaların ücretli ve ücretsiz olanları olduğu gibi, aboneliğe bağlı ücretli içerikler sunanları da bulunmaktadır. Uygulama içi satın almak şeklinde ücretlendirme de mevcuttur. Mağazada şu an 2 milyona yakın uygulama mevcut olduğu belirtiliyor.

App Store’da uygulama indirmek ve kullanmak için bir Apple hesabınızın olması gereklidir. Bu sayede ücretli veya ücretsiz olsun, indirmiş olduğunuz bir uygulamayı diğer cihazlarınızda da yeniden ödeme yapmadan kullanabilirsiniz. Bu sayede her bir uygulama için ayrı cihazlardan satın alma yapmanıza gerek kalmamaktadır. Ücretli veya ücretsiz tüm uygulamaları indirebilmeniz, uygulama içi satın alımlar yapabilmeniz, sevdiğiniz uygulama ve oyunlara abonelik yapabilmeniz için oluşturduğunuz hesap için bir kredi kartı eklemeniz veya size sunulan diğer ödeme yöntemlerinden biriyle ödeme yapmanız gerekmektedir.

Apple App Store Hizmetleri Ne Zaman Başladı?

Esasında AppStore geçmişi biraz daha gerilere dayanıyor. Apple, iTunes Müzik Mağazası’nı açtığı 2003 yılında ilk olarak bu platformun temellerini atmıştı diyebiliriz. 10 Temmuz 2008’de iTunes’a yapılan bir güncellemeyle AppStore olarak yenilenmiş olarak karşımıza geldi. Böylelikle AppStore’a yüklenen uygulamalar da insanlara cihazlarına indirilmesine ve kullanılmasına imkan sağladı. Ücretlendirme politikasının da tamamen yenilenmesiyle geliştiriciler için bir gelir kaynağı haline gelmeye başladı. Uygulamalara rağbet o kadar yüksekti ki, 22 Ocak 2011’de AppStore’dan 10 milyarıncı uygulama indirilmiş oluyordu. 2012’ye erişildiğinde AppStore’da resmi olarak kayıtlı üçüncü taraf uygulama sayısı 1.100.000’i geçmişti ve günümüz itibariyle 2.000.000 civarında uygulama olduğu belirtiliyor.

Mobil cihazların aksine Mac cihazlar için 2011’de Mac AppStore duyuruldu. Böylelikle Mac ve mobil cihazlar arası uygulamalar ortak kullanılmamıştır. Ancak son aylarda yapılan destek geliştirmeleri ile buna alt yapı hazırlanmış ve Mac yeni sürümlerinde AppStore uygulamaları için de çalışma ortamı sağlanmıştır.

App Store Uygulamaları

App Store bugün milyonlarca uygulamayı barındıran, oyun, eğitim, eğlence, finans gibi pek çok alanda uygulamalar sunan devasa bir mağazadır. App Store lokasyon bazında hizmet veren bir yapıya sahiptir. Ülkesel olarak lokasyonlar ve sunulan uygulamalar farklılık göstermektedir. Uygulama geliştiricilerin tercihlerine veya uygulamaların özelliklerine bağlı olarak örneğin Amerika’da kullanılan bir uygulama Türkiye’deki mağazada yer almayabilir, benzer şekilde Türkiye’de sorunsuz kullanılan bir uygulama da Amerika’daki kullanıcılara kapalı olabilir.

App Store’daki uygulamalar harici uygulama geliştiriciler tarafından farklı yazılımlarla hazırlanır ve IPA dosyası olarak AppStore’a gönderirler. App Store geliştiricilerin gönderdiği her bir uygulamayı kıstaslara uygunluğunu inceler, belirlediği politikalara göre bir sorun teşkil etmeyen uygulamaları onaylayarak yayına alır. Uygulamaları gönderirken gelir modeli belirleme imkanı vardır. Dilerseniz uygulama için tek seferlik bir ücretlendirme yapabilir, ya da uygulama içi bölümler, ürünler, seçenekler sunarak bunlar için uygulama içi satış ismi verilen ayrıca ücretlendirmeler yapabilirsiniz. Eğer uygulamanız bir abonelik modeli içeriyorsa, kullanıcının Apple hesabına kayıtlı kredi kartı vasıtasıyla her hafta, her ay, her yıl gibi periyotlarla abonelik ödemeleri yaptığı seçenekler sunabilirsiniz. Uygulamanızı ücretsiz olarak yayınlıyorsanız, uygulama içinde konumlandırdığınız reklamlarla da para kazanabilirsiniz.

Apple, satış modeli içeren uygulamaların gelirlerinin belli bir oranda komisyon almaktadır ve bilindiği kadarıyla bu oran %30 civarındadır. 40’tan fazla dilde sunulan uygulamalar yine Apple tarafından belirtilen rakamlara göre 150+’den fazla uzman editör tarafından incelenerek yayına alınmaktadır. Her hafta dünya çapında 500’den fazla uzman ise 100.000 civarındaki uygulamanın sürekli incelemesini yapmaktadır. Tüm uygulamalar bilinen kötü amaçlı yazılımlara karşı otomatik olarak taranmaktadır. Kullanıcılar uygulamaları yükledikten sonra kiminle hangi verilerini paylaşacağını temel olarak seçebilmektedirler. Gizlilik kurallarını ihlal eden uygulamalar reddedilmekte yahut App Store’dan kaldırılmaktadır. Uygulamalar arası veri alışverişi de Apple tarafından yapılan bilgilendirmelere göre mümkün olmamaktadır.

App Store’da yer alan uygulamaların App Store güncellemelerine paralel olarak güncellenmesi ve en son OS sürümleriyle çalışması beklenmektedir. Apple, güncel rakamlarla 2 milyondan fazla uygulamayı güncel olmadığı gerekçesiyle kaldırmıştır.

App Store’da 180’den fazla yerel ödeme yöntemi kullanılırken, 45+ para birimi ödeme yapma ve alma desteklenmektedir.

App Store’da Uygulamanızı Nasıl Yayınlarsınız?

Uygulamanızı Apple App Store’da yayınlamak isteyenlerin ilk etapta bir Apple Geliştirici (Developer) hesabı açması şarttır. Apple Geliştirici Hesabı açmak için ise Apple’a her yıl 99$ ödemeniz gerekir. Eğer bu rakamı ödemezseniz, uygulamalarınızı yayınlayamazsınız, yayında olan uygulamalarınız da pasife alınır.

  • Uygulama geliştiren biriyseniz ve App Store’da yayınlamak ya da satmak istiyorsanız öncelikle bir geliştirici hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Eğer bir hesabınız yoksa Developer ekranından yeni bir hesap oluşturun veya giriş yapın.
  • Hesabı oluşturmayı seçtiyseniz, bilgileri doldurduktan sonra sizin kimliğinizi doğrulamak için mail adresinize doğrulama kodu gönderilecektir. Gerekli doğrulamayı gerçekleştirdikten sonra sözleşmeyi onaylamanız istenecektir.
  • Apple hesabınızın kişisel mi, kurumsal mı olduğu bilgisini soracaktır. Eğer kişisel ise Individual / Sole Proprietor seçeneğini tercih ederek ilerleyin ve sözleşmeyi kabul edin.
  • Sonrkai adımda, ödeme yapmanız istenecek ve yıllık 100$’a tekabül eden bir ücret para biriminize uygun olarak kredi kartınızdan tahsil edilecektir.
  • Apple geliştirici hesabınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken ilk şey uygulamanız için bir Bundle ID oluşturmak olacaktır. Bundle ID’ye uygulamanız için geliştirici platformundaki kimliğiniz diyebiliriz.
  • Apple ID’niz ile https://developer.apple.com/account adresine giriş yaptıktan sonra Certificates, Identifiers & Profiles bölümünden Bundle ID’nizi oluşturabilirsiniz.
  • Uygulama yükleme işlemleri App Store Connection kısmından gerçekleştirilmektedir. + işareti yardımı ile uygulamanıza ait bilgileri oluşturmalısınız.
  • Uygulamanız için yönlendirebileceğiniz bir Gizlilik Politikası sayfası mutlaka olmalıdır. Bunu ister kendi sitenize, ister başka bir yere, kısaca tıklandığında açılabilen bir şekilde konumlandırmanız gerekir.
  • Uygulamanızın türüne göre bir kategori belirlemeniz gerekir. Dilerseniz ikinci bir kategori de belirlenebiliyor.
  • Pricing and Availability kısmından uygulamanız için bir fiyat belirleyebilirsiniz. Ücretsiz olması için 0 TL yazmanız yeterlidir.
  • Sonraki süreçte uygulamanızın ekran görüntülerinin yüklenmesi istenecektir. Uygulamanıza ait telefon veya tablet cihazlar için ekran görüntülerini yüklemeyi unutmayın.
  • Uygulamanızı tanıtan metinleri doldurun ve uygulamanıza ilişkin anahtar kelimeleri ekleyin.
  • Son olarak uygulamanızın dosyasını seçin ve Upload seçeneği ile yükleme işlemini gerçekleştirin.
  • Uygulama yüklendikten sonra App Store editör ekibinin inceleme yapması için sizden istenen bilgileri doldurarak kaydedin. Submit’e bastığınızda artık bundan sonraki süreç onaylanması için beklemek kalıyor geriye.
  • Uygulamanızın süreçlerini takip edebilmek için App Store Connect isimli uygulamayı kullanabilirsiniz. Uygulamanızle ilgili durum değişikliklerinden anında haber olmak isterseniz iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
  • Eğer uygulamanız onaylanmazsa, editör ekibinin size yaptığı geri bildirimlere göre uygulamanızdaki eksikleri giderebilir ve güncelleyerek tekrar gönderebilirsiniz.

Haber Uygulaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Haber uygulaması geliştirmiş ve yükleyecekseniz, uygulamanızın bütünlüğünün olması şarttır ve en azından içeriklerinizin önizlemesi olması gerekir.
  • Uygulamalarınızın ekran görüntüleri doğru bir şekilde hazırlanmış olmalıdır. Android için hazırlanan görseller kullanılmamalıdır.
  • Appstore, Safari ile aynı görünüme sahip uygulamaları kimi zaman reddedebilmektedir.
  • İletişim bilgilerinizin eksik olmaması gerekmektedir.
  • Uygulamanızda üyelik gerektiren bir bölüm mevcutsa, demo hesap oluşturup bu bilgileri Demo Account kısmında belirtmeniz istenmektedir.
  • Tamamen webview tabanlı bir uygulama yapacaksanız, web sitenizin HTML5 alt yapısına sahip olması şarttır.